Strömstads Museum

VM i Orientering 2016 i Strömstad

VM närmar sig i orientering – sporten som går ut på att hitta sin väg i obekant mark med hjälp av karta och kompass och på fortast möjligast tid hinna besöka utsatta punktstationer som finns utsatta på kartan och i terrängen. I augusti kommer medaljerna att delas ut och det är Strömstad som fått äran att bli platsen där hela evenemanget ska äga rum.

Den 20-28 augusti 2016 kommer VM i orientering gå av stapeln i Strömstad kommun. Det är både World Orienteering Championships, World Trail Orienteering Championship och Rocky Orienteering Circus som ska avgöras. Alla tävlingar har samlats under namnet WOC 2016 som står för hela VM-arrangemanget.

Tävlingarna är olika utformade gällande distans och disciplin och individuellt, lagvis. Det som är extra roligt är att den del av publiken som inte har möjlighet att närvara under veckodagarna kan dyka upp på helgen och se tre VM-tävlingar och man kan även delta i fyra olika lopp.

Det är 600 landslagslöpare från 60 olika länder kommer att göra upp om VM-medaljerna. Hela arrangemanget förväntas locka mellan 10 – 15.000 besökare till Strömstad under VM-veckan. Man hoppas att flera tusen kommer att medverka i de publika orienteringstävlingarna.

 

Kul att veta: Ordet inventering kommer från det latinska ordet oriens. Tidigare uppfattade man öster som det viktigaste väderstrecket eftersom Jerusalem låg i Österlandet. Att orientera var då att hitta hållet mot öster.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *