Varför invaderar norrmän Strömstad varje år?

Stömstad stora rännardagen

Varje år på skärtorsdagen strömmar det tusentals norrmän in till Strömstad. Varför är det så? I år var det över 6000 Norska personer som kom till Strömstad för att sparka in våren. Många kallar det stora supardagen, fyllefesten, russefest eller rännardagen som den inofficiellt eller officiellt heter. Vad tycker då Strömstad borna om detta? Sluter vi upp i festandet eller avskräckas vi varje år av händelsen?

Årets stora supardag

Hur lång blir bilkön när 6000 norrbaggar ska ta sig till Strömstad för att fira studenten? Jo, längs E6an bildas det en två mil lång bilkö när norrmännen ska invadera Strömstad för tre timmars intensivt festande. Varför kommer de då till just Strömstad? Ja det är det egentligen ingen som vet men traditionen har pågått i flera år och tåget går från Halden till Strömstad och sedan avslutas i Halden igen. Strömstad som till vardags egentligen är en lugn och liten stad förvandlas över natten till ett norskt raggarparadis och ingen kan svara på varför det är så. Många Strömstadbor har under många år klagat på att det borde göras något åt detta och att det inte borde vara tillåtet att bara ta över en stad på det viset. Andra vill gärna hylla traditionen och känner sig stolta över att det är just Strömstad som får bli arenan för detta galej.

God stämning

Oftast bringar skärtorsdagen och den stora rännardagen ett gäng glada norrmän som endast vill fira och ha kul. Men givetvis så kommer det även tokigheter ibland och det är något som polis och räddningspersonal jobbar fantastiskt bra med för att undvika. Det handlar oftast om bråk och fylla och det brukar gripas ungefär 25 personer årligen under tillställningen. Men annars oberoende av väder så brukar norrmänen bringa glädje och skoj med sig när de kommer. De flesta blir faktiskt anhållna för fylleri och därför har Systembolaget i Strömstad valt att hålla stängt under denna dagen för att inte fler ska råka illa ut.