Tayawik kammade hem kulturpriset 2017

tayawik (1)

I slutet av April, för drygt en månad sedan, hölls den årliga utdelningen av kulturpriset, hederspriset Strömstad tackar och miljövårdspriset under Spring Word Festival. Stämningen var god, likaså maten och det kryllade av människor och musik. Det kanske mest omtalade priset under kvällen tilldelades ingen mindre än Tayawik, Strömstads multikulturella Förening.

Det låg en spänning i luften under lördagskvällen på Spring Word Festival i Strömstad. Priserna som skulle delas ut var kulturpriset, hederspriset Strömstad tackar samt miljövårdspriset. Det förstnämnda och kanske mest omtalade priset gick till Tayawik – en kanske inte helt oväntad händelse.

”TAYAWIK är en ideell förening som syftar till att integrera olika kulturer och grupper i Strömstad. Ändamålet är att skapa förutsättningar som ger människor möjligheten att träffas och dela med sig det bästa av sig själva. Föreningen har som ett av sina grundläggande syften att skapa en dialog mellan människor som anländer till Strömstad och de som redan är bosatta i staden. Ingen generation utesluts men vi har som prioritet att arbeta med dem unga befolkningen i staden.
TAYAWIK har valt konstnärliga uttryck som huvud metod för integrationen. Föreningen tycker att det bästa språket för att föra denna dialog är genom; musik, dans, poesi, film, spel och allt annat som skulle kunna fungera som ett verktyg för att lyfta fram det bästa hos varje individ.”

Så beskriver Tayawik själva sin verksamhet via deras FaceBook-sida.

Att föreningen kammade hem priset var inte speciellt oväntat då denna typ av verksamhet blivit mer och mer aktuell i samband med det höga antalet nyanlända i Strömstad och i Sverige över huvud taget. Att jobba med samarbete är en viktig faktor när det gäller politiska åtagande kring nyanlända i ett samhälle. Med hjälp av rätt kommunikativa medel och arrangemang kan det mesta åstadkommas.

I december förra året skrev vi ett inlägg om Tayawiks, då nystartade, förening. Redan då hade verksamheten höga förhoppningar och nu, enbart månader sedan står dom med årets kulturpris i handen. Det talas även om ett eventuellt kulturhus i framtiden och om man är intresserad av att följa föreningen och ta del av dess verksamhet kan man följa deras FaceBook-sida. Denna uppdateras regelbundet med diverse evenemang och arrangemang, och man kan bland annat ta del av bilder och filmer från tidigare händelser. För ett tag sedan arrangerades en salsafest som drog till sig en stor publik och blev en riktig hit. Vidare kommer liknande saker att arrangeras som alla får ta del av, säger Tayawik.