Strömstads Museum

Kosterhavets nationalpark

 

SkärmklippI Strömstads kommun kan man hitta Kosterhavets nationalpark, Sveriges första marina nationalpark. Nationalparken tillhör även Tanums kommun och omfattar holmar, skär och delar av Rossö. Det är helt gratis inträde och en perfekt sommarsyssla oavsett om det är en solig eller mulen sommardag.

I den 400 kvadratmeter stora parken kan man hitta 2200 unika djurarter och växter. Här finns Sveriges enda korallrev och för svenskt vatten unika fiskar. Parken är optimal för alla som tycker om att vandra, snorkla, fiska, fågelskådning och paddling.

Det är Kosteröarna, Saltö, Västra Råssö-Kockholmen och norra långön som ligger i Strömstads kommun. Alla är  väl värda ett besök och utsikten man kan nå över nationalparken är fenomenal.

Om man vill finns det möjlighet till guidning till foton filmer och föremål i parkens utställning, man kan få kartor till vandringsleder, man kan lyssna på föreläsningar eller gå på klappakvarium där man kan få närkontakt med flera av kostehavets djur.

Det finns fyra ingångar till parken: Skärmklipp

  • Resö hamn (Tanums kommun)
  • Rossö (Hamnmagainet där det finns utställning och café).
  • Saltö/Tjärnö (Vid Saltö parkeringsplats)
  • Strömstad turistbyrå

Dessutom finns det härligheter att se även under ytan. Det finns en naturstig som ligger på 1-1/2 meters djup – så kallade snorkelleder som man kan ta del av.

Kosterhavets nationalpark är en Strömstadskatt som är väl värt ett besök.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *