Strömstads Museum

Ge dig ut i skog och mark i Strömstad!

Som vi tidigare har konstaterat erbjuder Strömstad en underbar natur att vistas i och många besökare lockas just av detta. Det är underbart att gå i skog och mark under alla årstider, och speciellt vacker är det ju under våren och hösten. Här nedan har vi listat tre olika vandringsleder i området som garanterat kommer få det att klia i fötterna på dig som gillar att gå i skog och mark!

Kuststigen

Kustsigen etablerades 2007 i samband med ett samarbete mellan Sverige och Norge som ett projekt i Kustnära vandringsleder. Här finner du massvis av utsiktsplatser,små hamnar, djupa skogar, bondgårdar och skogstjärnar. För dig som gillar att uppleva mycket under din vandringar så är detta perfekt. Att enbart gå i skogen bland träd och stenar kan vara underbart, men ibland vill se lit mer saker än bara träd. Då är kuststigen helt perfekt, för att inte nämna att du är nära havet hela tiden. När du går kuststigen i Strömstad sträcker den sig från Svinesund i norr till Vassbotten via Krokstrand vid Idefjorden i söder. Då och då ansluter även leden till Bohusleden vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Bohusleden

Detta är förmodligen det mest populära alternativet när det kommer till vandringsleder och promenadslingor i Strömstad. Här får du ta dig genom skogar, längs sjöar, över myrar och vilda ödemarker, en fantastisk miljö med ännu mer fantastiska utsikter. Här möts du även av ett rikt djurliv olikt något annat i Sverige. Pass på, du kan stöta på både älg och bäver och fiska din middag samt plocka svamp. För den som gillar utelivet och alla dess charmerande finesser är detta ett underbart alternativ. Via ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet, Länsstyrelsen, kommunerna och Skogsvårdsstyrelsen bildades leden 1985 och består av cirka 27 etapper. Som du kanske kan ana är detta en lång led och du kan antingen välja att gå den i just etapper lite då och då, eller tälta och göra det hela till ett äventyr! Leden kommer även att föra dig upp på Bohusläns högsta berg, Björnerödpiggen vid Krokstrand. Här bjuds det på en underbar utsikt och det är ett perfekt fikastopp

Gälarvägen

Denna stig iordningställdes år 2002 som en typ av kombination av kanotled och vandringsled. I och med detta blandade koncept har leden resulterat i stor popularitet i en blandad målgrupp. Vägen går från Strömstad över Blomsholm till Hällesmörk och själva  sträckningen följer i stort Karl XII:s berömda galärtransporter under kriget 1718. Även här bjuds det på ett rikt naturliv och underbara utsikter.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *