Strömstads Museum

Bra att veta om Strömstad

strömstad
Strömstad

Strömstad anses, tack vare sitt havsnära läge och sin vackra natur, som en av sverigest finaste platser, I denna guide för Strömstad stad har vi samlat matnyttig information om denna västkuststad som fått så väl svenskar, som norrmän och andra européer på fall.

Geografi

Strömstad är en tätort i norra bohuslän som är en del av Västra götalands län, ca 20 kilometer från den norska gränsen. Arean uppgår till ca 340 hektar, folkmängden ligger på 6288 personer där befolkningstätheten är 18,47 invånare per hektar. Språket som talas är Svenska, där den säregna bohuslänskan (ibland med något norska inslag), dominerar.

Historia

De första personerna som invandrade till Bohuslän sägs ha anlänt mellan år 5500 och 4000 före vår tidsräkning. Dessa bosattse sig enligt uppgiifter vid Lihult vid sjön Lången öster om Strömstads kommun. Staden blev då en av de tidigare att utvecklas i läner, då invånarna i byn, även kallade ”lihultarna”, utvecklade export av grönsten. Man tillverkade yxor och andra föremål i material och skickade till andra delar av Sverige. I Strömstad finns även megalitgravar, domarringar, rösen och hällristingar och skvallrar om der forna tiden. Under 1700-talet besökte Linnéa lärjungen Pehr Kalm Kosteröarna och hittade ofantligt många växt- och djurarter som tidigare aldrig hittats. Än idag är kosteröarna en plats för växtliv. Vi spolar fram tiden till 1900-talet då handel och vissa tjänster blev allt viktigare. Det var främst fisk- och konservindustrin tillsammans med stenindustrion som nu fick sig ett uppsving. I slutet av 70-talet började man planera inför byggandet av en gasplattform. På så sätt rustades infrastrukturen upp och staden kunde utvecklas ytterligare!

Turistattraktioner

Idag är orten Strömstad i stor utsträckning beroende av turismen. Staden har kommit att bli en riktigt sommarstad och oerhört populärt bland både svenskar och andra europeer. Midsommar äe en särskilt populär tid att besöka staden, då blir hamnarna och campingarna som omger Strömstad närmast proppfulla. Att stöta på norrmän är inte ovanligt, de norska borna har nämligen knappt 20 minuter med båt till Strömstad.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *