Strömstads Museum

Bohuslän Stickning

 

Det var i mitten av 1900-talet som bohuslänska kvinnor började att stick tröjor för världsstjärnor och modehus. Det hela började under depressionen i Europa. Överallt var det svårt att få jobb och det var många kvinnor som var utan jobb. Då tog några kvinnor i Lysekil initiativ och sökte upp Landshövdingskan Emma Jacobsson nere i Göteborg för hjälp. Många av kvinnorna visste redan grunderna om stickning och det bestämdes att det var detta som kvinnorna skulle satsa på. Från början runt 1937 anordnades det stickningskurser för kvinnor som ville. Det blev allt fler kurser och år 1939 så sattes produktionen igång. Kvinnorna stickade egna tröjor med speciella och ofta färggranna mönster. När de var färdiga så skickades tröjorna ner till Göteborg. Från början var det Emma Jacobsson och konstnärer hon kände som designade alla mönster. Efter ett tag så kom det fler kreatörer in men en sak som står ut var att det bara var kvinnorna som stod för designen. Företaget fortsatte under andra världskriget men det var inte förrän efter kriget som företaget verkligen slog igenom.

Runt 50-talet så fanns det runt 800 stickerskor som satt hemma längs Bohuskusten och stickade tröjor för världsstjärnor och affärer i Paris, London och USA. Plaggen blev ett sätt för rika människor att visa att de hade råd att ha på sig en stickad tröja från Bohus. Men efter 60-talet så tog framgången slut. Modet ändrades och efterfrågan efter de stickade tröjorna minskade enormt. Samtidigt som detta hände så blev Emma Jacobsson allt för gammal för att driva vidare företaget så år 1969 så avvecklades företaget helt.

Trots att det nästan är 50 år sedan som företaget lades ner så finns det fortfarande ett stort intresse för Bohus Stickning. Förra året så släppte Bohusläns Museum ut boken Bohus Stickning på nytt – The Revival. Det har även skrivits väldigt mycket om företaget runt om i världen de senaste åren. Bohusläns Museum har sedan slutet av 90-talet även släppt gamla mönster från Bohus Stickning som fortfarande säljer bra. Detta har gjort att allt fler unga kvinnor i Bohus har upptäckt stickning. Detta är en stor del av kvinnornas historia under 1900-talet eftersom kvinnorna då gick från att vara fattiga stenhuggarhustrur till att jobba i fabriker. detta var alltså en stor del av Strömstads historia.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *