Strömstads Museum

Om Strömstad

Strömstad ligger i Strömstadskommun i norra Bohuslän och är Sveriges västligaste stad. Med ett vackert läge vid västkusten och med en innehållsrik historia och kultur så är Strömstad ett populärt resmål för turister.

Strömstads historia

Historian sträcker sig så långt som 4000-5000 år före vår tideräkning och är speciellt händelserik från 1500-talet och framåt då Bohuslän blev svenskt och Strömstad med omnejd blev på grund av sitt läge vid den norska gränsen ofta utsatt under diverse nordiska konflikter.

Idag är Strömstad välbesökt av såväl svenska som norska turister som gärna semestrar i gästhamnen och på en av de många campingplatserna under sommaren. Väldigt vanligt är också att man kommer på endagsbesök då fördelaktiga priser hittas på den svenska sidan av gränsen och tack vare detta har Strömstad kommun byggt ut flera handelsområden.

hamnen

Strömstads Gästhamn

Strömstads museum

Man hittar Strömstads Museum mitt i staden vid Strömsvattnet. Den vackra byggnaden uppfördes redan på 1800-talet som kvarnmagasin och var, innan den blev museum 1981, platsen för stadens elverk.

Stadsmuseet drivs av Strömstad Museiförening med kommunalt verksamhetsstöd. Hembygdsföreningen startades 1869 och är därmed Bohusläns äldsta. Föreningen värnar om både historia och kulturmiljöer i Strömstadsbygden och samarbetar med Ekomuseum Gränsland, Bohusläns Museum, lokala företag och föreningar samt studieförbund och turistbyråer.

Strömstads kulturliv

Strömstad har dessutom ett rikt kulturarv och förutom Strömstads Museum så finns konsthallen Lokstallet som är en av tio olika konstverksamheter i kommunen där 6-8 olika konstutställningar genomförs varje år. Här tar både lokala och internationella konstnärer plats och underhållningen kommer i olika former så som dans och teater. Konsthallen invigdes år 2000 och har sin plats i det gamla lokstallet i Strömstad som helrenoverades under sena 90-talet och nu ser ut som det gjorde 1903, med några få moderniserade detaljer så som trägolv och nya dörrar.

Strömstads kulturskola kan man lära sig mer om dessa konstformer. Här erbjuds nämligen kurser inom dans, musik, sång, film och drama och kommunen ordnar diverse olika aktiviteter och festivaler så som Winter Word festival som senast hölls i februari.