Blomsholm

blomsholm

Blomsholm utgör ett område strax norr om Strömstads kommun och har ett flertal historiska kvarlämningar vilka har gjort platsen till en mycket omtalad sevärdhet. Här kan man skåda diverse fornminnen, från stenåldern och ända fram till medeltiden. Destinationen har blivit mycket populär bland turister, speciellt de som fascineras av historia och det förflutna. Detta är ett fridfullt färdmål för den som vill fördjupa sig inom den svunna tiden och bli ett med kvadratkilometer efter kvadratkilometer av grönskande natur.

blomsholms säteri

Häpnadsväckande historia för den intresserade

Strax norr om folkkära Strömstad finner vi Blomsholm. Med över 2 000 års historia har platsen stor betydelse och utgör hem till Bohusläns största skeppssättning. Här finner vi även länets största domarring sida vid sida med ett antal övriga gravplatser och gravar. Med andra ord vilar här mycket historia och väldigt mycket spänning för den som är intresserad av de förflutna tidsepokerna. Här finner vi den så kallade Grönehög, vilken utgör Bohusläns största gravhög. Platsen i sig är mycket uppskattad av tillfälliga besökare men har även stor betydelse för den lokala allmänheten. Området brukar ofta benämnas som ett kulturlandskap vilket illustrerar och återspeglar den storslagenhet och regionala betydelse som platsen har.

Tidsperioden som historiken berör är relativt utspridd, dock finner vi en huvudsaklig tyngdpunkt runt järnåldern, det vill säga cirka 200 – 600 e. Kr. Denna tid i den historiska evolutionen förklarar även platsens lokalisering, det vill säga vid brännpunkten mellan två aktiva vattenvägar, nämligen en öst-västlig genom Strömsvattnet samt en nord-sydlig från Hogdal ner till Skee.

blomsholm vandring

Besök Blomsholm

I samma område som historiens kvarlämningar är belägna finner du också Blomsholms Säteri. Denna majestätiska gård bildades under 1620-talet och innefattar även en statarlänga från 1700-talet. Här finns idag caféverksamhet under sommaren samt en mängd olika utställningar. Med Blomsholms Säteri som startpunkt finner vi även här en skyltad kulturslinga som är ytterst behaglig att promenera längs om man vill få en genomgående översikt av Blomsholm. Att avsluta rundturen med en kopp kaffe och gott fikabröd på caféet brukar vara pricken över i:et på en fridfull och lärorik dag.